Migratie

Migratie2018-12-10T09:11:47+01:00

Een kind dat asiel zoekt of erkend is als vluchteling, heeft recht op bijzondere bescherming, of het nu alleenstaand is of bij zijn ouders. De overheid moet alle inspanningen doen om het kind te beschermen en te zoeken naar de ouders of andere gezinsleden. Als dit niet lukt, staat de overheid ervoor in dat het kind dezelfde bescherming en rechten krijgt als ieder ander kind, d.w.z. het recht om te spelen, onderwijs te krijgen en continuïteit in zijn of haar leven.

Het Belgische asielbeleid is niet gericht op de bescherming van kinderen, maar op het buitenhouden en terugsturen van asielzoekers. Dit zorgt er voor dat heel wat niet begeleide minderjarige vluchtelingen op straat terecht komen, waar ze heel vatbaar zijn voor misbruik en mensenhandel. Dit zijn vaak jongeren die al erg getraumatiseerd zijn door de tocht die ze aflegden om tot hier te geraken.

In 2016 werkte de Kinderrechtencoalitie rond kinderen in migratie. De resultaten werden gebundeld in het eindrapport ‘Kinderrechtenforum nr. 12: Papieren rechten. Kinderen in een migratiecontext’ dat hier terug te vinden is.

Over dit onderwerp schreef de kinderrechtencoalitie de volgende standpunten:

Over dit onderwerp verschenen hier de volgende nieuwsberichten:

Ga naar de bovenkant