De Kinderrechtencoalitie heeft een nieuwe lidorganisatie!

De Vlaamse Scholierenkoepel

Met de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) heeft de Kinderrechtencoalitie een nieuwe lidorganisatie!

De Vlaamse Scholierenkoepel is dé organisatie van, voor en door alle scholieren in het Vlaamse middelbaar onderwijs. We zijn trots de Vlaamse Scholierenkoepel als stem van de scholieren te mogen verwelkomen binnen de Kinderrechtencoalitie!

De Vlaamse Scholierenkoepel stelt zich graag aan jullie voor.

De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) is dé organisatie van, voor en door scholieren. Het recht op participatie, vrijheid van vereniging, erkenning van de mening van het kind, vrijheid van meningsuiting… zijn al enkele doelstellingen waar VSK al 21 jaar voor strijdt binnen het Vlaamse onderwijs. Daarvoor maken wij leerlingenraden, leerkrachten, directeurs en individuele leerlingen beter in leerlingenparticipatie. Wij zorgen ook dat beleidsmakers en pers de stem van jongeren horen in het debat over onderwijs, volgens het principe ‘beslis met ons, niet over ons’.

Als wij adviezen schrijven dan gaan we luisteren naar die leerlingen waar het over gaat, of ze nu lid zijn van VSK of niet. Hopelijk kunnen we samen met onze nieuwe coalitiepartners deze scholieren nog beter bereiken én hun stem nog krachtiger laten horen.

Op deze manier zetten wij in op het recht op kwaliteitsvol onderwijs waarbij de rechten van de leerlingen ten volle gerespecteerd worden. We debatteren samen met leerlingen onder andere over hun privacy op school, de balans school en vrije tijd, discriminatie in het onderwijs en de aandacht voor mentale en fysieke gezondheid op school. We laten scholieren vrij om hun eigen mening te vormen en geven hen een platform.

Bij ons kunnen leerlingen meedenken, -doen en -beslissen. We hebben een team dat vrijwillige scholieren ondersteunt en kansen geeft. Het bestuur van onze vzw is in handen van de scholieren. De vertegenwoordigingen, persmomenten en presentaties doen de scholieren zelf. Van, voor en door scholieren dus.

Jesse Verleije

Coördinator Vlaamse Scholierenkoepel

Initiatieven van de Scholierenkoepel:

De Vlaamse Scholierenkoepel zet verschillende initiatieven op om leerlingenparticipatie en het welzijn van scholieren te ondersteunen.

  • Zo lanceerden ze naar aanleiding van de coronacrisis een tool voor scholen om het afstandsonderwijs te evalueren samen met de leerlingen en richtten het intitiatief ‘Pandemiepret’ op, met kant-en-klare actiefiches met leuke acties, om ook tijdens corona sfeer te maken op school.
  • De Vlaamse Scholierenkoepel heeft daarnaast een gratis, wetenschappelijk onderbouwde Feedbacktool zodat elke leerkracht betrouwbare en zinvolle feedback kan verzamelen bij zijn/haar leerlingen. Inspraak in de klas, om samen tot het beste onderwijs te komen.
  • Daarnaast zijn zij dé organisatie die antwoordt op vragen die scholieren hebben over onderwijs. Je vindt een hele lijst standaardvragen hier, of ook op WAT WAT.