Kinderen en jongeren op de barricaden voor het klimaat

Dit weekend was een drukke dag voor jonge klimaatactivisten. De dag waarop het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) waarschuwt voor de gevolgen van het niet halen van de klimaatdoelstellingen, leggen 50 tieners hun klimaateisen op tafel bij politici.

De scholieren vertrokken vrijdag in Gent onder de vlag ‘Jongerenklimaatmars’, omdat ze zich grote zorgen maken over hun toekomst als politici niet onmiddellijk drastische maatregelen nemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Lotta, één van de deelnemers, maakt duidelijk dat de klimaatkwestie voor jonge mensen veel concreter is dan voor volwassenen: ‘Als we zo voort doen, bereiken we die 2 graden opwarming van de aarde in 2040. Dan ben ik 35 jaar, dat is helemaal nog niet oud’.

De jongeren werden op vrijdag uitgezwaaid in Gent door Burgemeester en Schepenen, onderweg geïnterviewd door Karrewiet en ontvangen door het gemeentebestuur van Aalst en Dilbeek. Ze stapten zo’n 70 kilometer langs trage wegen en kwamen op maandag aan in Brussel. Hier werkten ze een indrukwekkende rij gesprekken af met politici, aan wie ze hun vragen en bezorgdheden voorlegden.

Aan vice-eersteminister Decroo en minister van Ontwikkelingssamenwerking vroegen ze om druk te zetten op de regering om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs na te leven. Aan Vlaams minister van Onderwijs Crevits vroegen ze om klimaatopwarming op te nemen in de eindtermen. Vlaams minister van Milieu Joke Schauvlieghe werd ondervraagd over haar bosbeleid en in het Europees parlement ging het over de tax op vliegverkeer en uitstoot van grote vrachtschepen.

Ook de burgerbeweging Filter Café Filtré zat niet stil dit weekend. Zij fietsten met twee ballonnen gevuld met schone lucht het hele land door en kwamen zondag aan in het Jubelpark. Hiermee sloten ze hun jaar lang actievoeren voor schone lucht (voorlopig) af, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De acties van Filter Café Filtré zijn te volgen op Facebook.

De Jongerenklimaatmars vind je op hun website en op hun facebookpagina.