2 jonge mantelzorgers aan het woord

Kinderrechtencoalitie Vlaanderen werkt rond jonge mantelzorgers en maakte enkele weken geleden kennis met Marino (15) en Thalia (23). Tijdens de voorbereiding voor het Open Forum jonge mantelzorg lichtten ze al enkele thema’s toe.

Zijn er zaken die je niet kunt doen als je jonge mantelzorger bent, dingen die je mist?

Thalia: Ik was daar gewoon niet mee bezig, ik was vooral bezig met wat er rond om mij gebeurde. Familie heb je nu en niet voor altijd en school, tja.. die ene toets of dat beetje huiswerk, dat kon ik wel laten liggen. Het gaat ook niet echt over dat praktische, over die taken enzo, maar meer over dat verantwoordelijkheidsgevoel. Je hebt nooit écht vrije tijd, je bent nooit zorgeloos. Als ik zou kunnen terug gaan, zou ik vooral dat willen, écht jong zijn, zonder zorgen, zotte puberdingen doen. Want zelfs als ik er niet echt mee bezig was, was ik er toch in mijn hoofd mee bezig.

Marino: Ja, je bent er vooral mentaal mee bezig. In de les denk je er over na, je bent er over aan het piekeren. Ik heb wel een beetje geleerd om het van me af te zetten, maar je bent soms zó bang dat er iets kan gebeuren of dat er iets zal gebeuren dat je soms echt denkt van ‘Shit waar ben ik mee bezig, ik moet thuis zijn en voor mama zorgen, niet met mijn studies bezig zijn.’

Waar vinden jonge mantelzorgers steun?

Marino: Bij het CGG heb ik een psychologe waar ik veel mee praat, maar ik steek vooral al mijn gevoel in mijn theater en mijn muziek. Dat pakt mij echt mee, dat laat mij vliegen waardoor ik weer iets heb van ‘Het zal wel lukken’.

Thalia: Bij mij was dat eigenlijk vooral mijn andere oma. Wij zijn heel veel aan het chatten op Facebook of ik maak een gedichtje en ik post dat, waarop dan wel fijne reacties komen, maar voor de rest ja. Weet je dat mantelzorgen, dat begint met iets heel klein en dat sluipt er zo hard in dat je op den duur niet meer door hebt dat je aan het zorgen bent voor iemand, dat wordt een gewoonte. Je beschouwt jezelf ook niet meer als iemand die ook wel eens een luisterend oor of een knuffel nodig heeft. Dat gaat gewoon verder en verder en op den duur ben je niet meer met jezelf bezig.

Benieuwd naar wat jonge mantelzorgers nog bezig houdt? Schrijf je dan hier in voor het Open Forum op 27 april.