Jonge mantelzorgers

/Jonge mantelzorgers
Jonge mantelzorgers2018-12-21T14:10:46+00:00
Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien in een gezin waar één van de gezinsleden thuis zorg nodig heeft, bijvoorbeeld omdat hij of zij ziek, gehandicapt of verslaafd is. Kinderen nemen vaak zelf een zorgende rol op en staan hierbij voor grote zorgen, verantwoordelijkheden en vragen.

Cijfers: 800.000 Vlaamse kinderen hebben een gezinslid met psychische problemen. 2,5 % van de Vlaamse en 18% (!) van de Brusselse minderjarigen staan regelmatig zelf in voor de hulp of verzorging van een langdurig ziek familielid (Bron: Vlaams mantelzorgplan 2016-2020).

Heel veel van deze kinderen en jongeren weten niet dat ze mantelzorger zijn, ze beschouwen hun situatie als normaal. Opgroeien in een gezin met zorg is ook niet enkel kommer en kwel, jongeren worden er zelfstandig, zorgzaam en ‘volwassen’ van. Daarnaast heeft de zorg of zorgen voor een gezinslid vaak een impact op vrije tijd, schoolresultaten en vriendschappen.

In 2019 gaat de Kinderrechtencoalitie een samenwerking aan met Idrops, Pimento en Larf vzw rond jonge mantelzorgers. Tijdens 4 bijeenkomsten en een weekend gaat een groep jonge mantelzorgers op zoek naar wat hen bindt en wat hun noden zijn. Op het einde van dit participatieproces komen de jongeren naar buiten met hun adviezen. Jeugdtheater Larf gaat met de resultaten aan de slag en maakt volgend jaar een voorstelling voor en door jongeren over mantelzorg. 

Het jongerentraject is het bovenlokale luik van een project van Idrops dat in 4 steden of gemeenten een lokaal ondersteuningsaanbod zal op zetten voor jonge mantelzorgers. 

Het geheel wordt in goede banen geleid door een klankbordgroep van organisaties en steunpunten die werken rond mantelzorg. 

De jongerengroep komt bijeen op de volgende data:

  • zaterdag 16 maart 2019
  • zondag 23 juni 2019
  • zaterdag 28 september 2019
  • weekend 2 november en 3 november 2019

Inschrijven kan via deze link.

Jonge Mantelzorgers zijn een belangrijke groep onzichtbare kinderen waarvoor we via ons werkthema in 2019 en 2020 de nodige zichtbaarheid willen creëren. Meer lezen over het thema Onzichtbare Kinderen kan hier.

Wij maken gebruik van cookies om uw surfervaring op onze site te verbeteren. Door op OK te klikken of door verder te surfen, gaat u akkoord met deze cookies. OK