Betonne Jeugd viert vijftiende verjaardag!

De Kinderrechtencoalitie feliciteert Betonne Jeugd met hun vijftiende verjaardag als thuisbasis voor vele jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie.

Betonne Jeugd is een werking voor jongeren die geen aansluiting vinden in het reguliere jeugdwerk, met een stevige focus op armoede. Al vijftien jaar biedt Betonne Jeugd een thuisbasis in gezinssfeer aan jongeren tussen drie en dertig jaar. Jongeren leren er koken, hangen, lachen, de afwas doen, zich amuseren en ruzie maken. Jongeren lopen een groot risico op armoede. Betonnen Jeugd zag de vorige jaren dan ook heel wat dakloze jongeren over de vloer komen en besloot dat dit niet ongehoord mocht blijven.

Met het burgerbegrotingsproject ‘Betonne Jeugd geeft dakloze jongeren een stem’ wil Betonne Jeugd meer inzetten op de doelgroep en ging het een jaar lang actief op zoek naar dakloze jongeren.

Betonne Jeugd bood hen ondersteuning en warmte, maar ging vooral luisteren. Geen dak boven je hoofd, sofasurfen, leven in onzekerheid, geen toekomstperspectief, overlevingsstrategieën, vicieuze cirkels, …

Samen met de jongeren ontrafelde Betonne Jeugd deze problematiek en zocht ze naar structurele oplossingen.

Om haar vijftiende verjaardag te vieren organiseerde Betonne Jeugd op 14 december 2018 een studiedag waarop ze hun bevindingen en structurele oplossingen voorstelden en zeer concrete aanbevelingen deden aan het beleid, zoals:

  1. Voldoende, waardige, laagdrempelige en acute nachtopvang die rekening houdt met de verschillende noden van kinderen, jongeren, mannen en vrouwen.
  2. Begeleiding en hulpverlening zonder dwang, op maat en op ritme van jongeren, waarbij rechten zo veel mogelijk automatisch worden toegekend.
  3. Toegankelijke openbare voorzieningen voor hygiëne (toiletten, douches, wasmachines, …), maar ook meer sociale restaurants met gezonde en betaalbare voeding.
  4. Laagdrempelige en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.
  5. Optrekken van leeflonen en minima vervangingsinkomens tot boven de armoedegrens.
  6. Betaalbaar en kwaliteitsvol woningaanbod en betaalbare nutsvoorzieningen.
  7. Woonbegeleiding en toekenning referentieadres moet gebeuren zonder verplicht traject.

De ervaringen van Betonne Jeugd bevestigen de vaststelling van de Kinderrechtencoalitie dat te veel kinderen op straat leven en daar niet of te weinig bereikt worden door hulpverleningsorganisaties en het beleid. Het leven op straat is nefast voor de ontwikkeling van het kind en de problematiek verdient dan ook de hoogste aandacht van het beleid.

Om die reden besloot de Kinderrechtencoalitie om van ‘Kinderen op straat’ een hoofdtraject te maken binnen haar jaarthema ‘Onzichtbare Kinderen’. Heb je zelf ervaren wat het is om als kind op straat te leven of werk je samen met kinderen of jongeren op straat, aarzel dan niet om contact op te nemen met simon.van.damme@kinderrechtencoalitie.be.