Vorig jaar verdwenen er in ons land 618 gevluchte kinderen zonder begeleiding. Slechts 124 van hen werden gemeld bij Child Focus. Dat zijn er meer dan dubbel zo veel dan het jaar ervoor. Niemand heeft echter een volledig zicht op de omvang van dit probleem. Bij Child Focus, waar er elk jaar ook meer meldingen binnenlopen, meent men dat we slechts het topje van de ijsberg zien.

Naast Heidi De Pauw, CEO van Child Focus, willen toekomstig Europol-baas Cathérine De Bolle en bevoegd Eurocommissaris Věra Jourová van deze jonge vermisten een prioriteit maken. “Als zij verdwijnen, is dat een ticket naar de hel”, waarschuwt die laatste. “Ze kunnen in de criminaliteit of in de kinderarbeid belanden of ze worden seksueel uitgebuit.” Child Focus kreeg ook al te maken met kinderen die een orgaan missen, maar daar niks over durven vertellen. Experts dringen aan op een veilige plek waar het kind tot rust kan komen en zijn asielvraag kan voorbereiden.

Daarnaast zijn er ook de kinderen die al langer in ons land in precaire omstandigheden verblijven. Vorige maand was er in Gent nog een actie naar aanleiding van het sluiten van de winteropvang, waardoor heel wat kinderen op straat belanden. Ook in Brussel verblijven alsmaar meer gezinnen met kinderen in de nacht- en winteropvang. Het sluiten van deze laatste maakt ook hier een 40-tal gezinnen dakloos. “We zijn zeer ongerust dat er wéér gezinnen op straat zullen staan,” vertelt Laetitia Van der Vennet van het Platform Kinderen op de Vlucht, “Een onzeker leven op straat is nefast voor de gezondheid van alle daklozen, maar heeft een bijzonder langdurige impact op kinderen. Het heeft een grote invloed op hun ontwikkeling en welzijn en dat dragen ze hun hele leven met zich mee. Toch worden er elk jaar aan het einde van de winteropvang kinderen op straat gezet. Dat is onbegrijpelijk.” Het Platform Kinderen op de Vlucht vraagt drie dingen. “Ten eerste dat deze 39 gezinnen zo snel mogelijk opnieuw opgevangen worden. Elk kind dat op straat moet slapen is er één te veel,” zegt Laetitia Van der Vennet. “Ten tweede vragen we dat er veel meer aangepaste opvangplaatsen geopend worden en dat die het hele jaar door open blijven. Dakloosheid stopt niet omdat de zon plots schijnt.” Ten derde vraagt het Platform Kinderen op de Vlucht dat er ingezet wordt op woongerichte oplossingen met toekomstbegeleiding voor de gezinnen. “We zien dat de obstakels die de gezinnen moeten overwinnen om een dak te vinden veel tijd in beslag nemen. Woongerichte oplossingen met toekomstbegeleiding zijn de beste manier om hen die ruimte te geven.”

Het persbericht over kinderen op de vlucht kun je hier(externe link) nalezen.