Kinderen op straat

/Kinderen op straat
Kinderen op straat2018-12-21T08:34:42+00:00
Kinderen op straat

Met het nieuwe thema Onzichtbare Kinderen willen we kinderen en minderjarige doelgroepen zichtbaar maken die niet of te weinig voorkomen in de officiële cijfers, gevat worden door het beleid en bereikt worden door heel wat organisaties.

Kinderen op straat zijn zo’n belangrijke groep onzichtbare kinderen die onze blijvende aandacht verdienen. Die groep is heel divers: gezinnen met kinderen op straat, niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, verdwenen kinderen in migratie, vluchtelingen die geen woning vinden of uitgeprocedeerd zijn, of gezinnen die in caravans wonen of kraken.

Het leven op straat legt een enorme hypotheek op de geestelijke en fysieke gezondheid, de ontwikkeling en de toekomst van kinderen. Toch zijn de cijfers heel hallucinant en te weinig gekend:

  • 1/3 dak- en thuislozen is minderjarig
  • 1.728 kinderen verbleven in 2014 in thuislozenzorg
  • 1/4 vorderingen tot uithuiszetting hebben ook betrekking op kinderen
  • 800 kinderen per jaar worden met hun ouders uit hun woning gezet
  • 1/3 kinderen is al langer dan een jaar dakloos

De Kinderrechtencoalitie wil de kinderen op straat daarom een zichtbare plaats geven in het maatschappelijk debat en wil vanuit het Kinderrechtenverdrag en het perspectief van de kinderen zelf aanbevelingen formuleren voor het beleid. We willen daarbij oog hebben voor de reeds bestaande hulpverlening, gekende cijfers en publicaties en die aanvullen met de ervaringen van onze eigen leden, andere middenveldorganisaties en kinderen en jongeren zelf.

We werken daarom samen met twee werkgroepen: een werkgroep kindperspectief die de beleving en het perspectief van kinderen op straat centraal stelt en een werkgroep professionals. Beide werkgroepen ontmoeten elkaar in de loop van het traject en leggen hun bevindingen naast elkaar. In 2020 willen we met behulp van de werkgroepen, rondetafelgesprekken en een aantal publieke Open Fora, komen tot een breed gedragen en onderbouwde publicatie of kinderrechtenrapport met analyses, cijfers, praktijken en duidende achtergrondbijdragen. Een mooi voorbeeld van zo’n eindpublicatie is het Kinderrechtenforum uit 2015 ‘Het zal wel aan mij liggen… Omgaan met de effecten van discriminatie en racisme op kinderen’ dat hier terug te vinden is.

Wij maken gebruik van cookies om uw surfervaring op onze site te verbeteren. Door op OK te klikken of door verder te surfen, gaat u akkoord met deze cookies. OK