Publicaties

Standpunten en adviezen

De Kinderrechtencoalitie houdt de vinger aan de pols wat kinderrechten in de actualiteit betreft. We brengen regelmatig standpunten en adviezen uit over thema’s die zich aandienen vanuit de actualiteit.

Wil je onze adviezen gebruiken of delen, dan horen wij dat graag!

Recente standpunten

De Kinderrechtencoalitie een analyse van het coronabeleid in 2020. Welke impact hadden de maatregelen op de rechten van kinderen en jongeren? En vooral: wat hebben we geleerd om het beter te doen? Lees ons standpunt 'Corona en Kinderrechten'.
STANDPUNT

Corona en kinderrechten

Het leven van kinderen en jongeren zag er de afgelopen maanden door de coronacrisis helemaal anders uit. Het fysieke en mentale welbevinden van kinderen en jongeren werd op de proef gesteld, en de maatregelen daagden hun fundamentele rechten uit.

Omwille van de grote impact van de maatregelen om het virus in te perken op kinderen en jongeren, maakte de Kinderrechtencoalitie een analyse van het coronabeleid in 2020. Welke impact hadden de maatregelen op de rechten van kinderen en jongeren? En hoe kan het beter?

Lees het standpunt
STANDPUNT

‘Zie mij!’ Onzichtbare kinderen en hun rechten

De afgelopen twee jaar werkte de Kinderrechtencoalitie rond het thema ‘onzichtbare kinderen’. Wat opvalt in de eindpublicatie is dat, ondanks de diversiteit binnen de groep ‘onzichtbare kinderen’, er een aantal zaken stelselmatig terugkeren.

In dit standpunt identificeren we drie rode draden die doorheen het rapport lopen, waardoor we de diverse problematieken van de groep ‘onzichtbare kinderen’ zichtbaar kunnen maken en gericht een aantal aanbevelingen hierrond kunnen formuleren.

Lees het standpunt
STANDPUNT

Naar een volledige terugbetaling van psychologische eerstelijnszorg voor kinderen en jongeren?

Begin maart 2020 keurde de Vlaamse Regering de 5 prioriteiten van het Jeugd- en Kinderrechten-beleidsplan (JKP) 2020 – 2024 goed. Als eerste worden welzijn en positieve identiteitsontwikkeling naar voren geschoven als prioriteiten in het nieuwe JKP. Je goed in je vel voelen is voor veel kinderen en jongeren een heuse uitdaging, zo blijkt uit verschillende bevragingen. Het besef groeit dat het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren om een krachtige aanpak vraagt.

Lees het standpunt
Ook interessant

Kinderrechtenthema’s

Alle standpunten, (eind)rapporten en nieuwsberichten van de Kinderrechtencoalitie worden op onze website gebundeld in thema’s waar allerlei kinderrechten uit het Kinderrechtenverdrag onder terug te vinden zijn, zoals armoede, leefmilieu, onderwijs, discriminatie, gezin, gezondheid, jeugdhulp,…

Bekijk hier alle thema’s