Memoranda lidorganisaties

Lidorganisatie Chirojeugd Vlaanderen heeft in samenwerking met Scouts en Gidsen Vlaanderen, KSA, Kazou, Hannibal Vakanties en het expertisecentrum rond inclusie Konekt het project “Iedereen Leiding” opgestart, waarbij zij inclusieve animatorcursussen aanbieden. Zij ondersteunen zo jongeren met een beperking of ernstige ontwikkelingsstoornis om ook een rol te laten opnemen in de leidingsploeg.

Ook bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking (VDS) kunnen jongeren met een beperking terecht voor inclusieve cursussen en een animatorrol op hun maat. “Met dit project zetten een aantal grote jeugdwerkorganisaties samen een stap richting een inclusiever jeugdwerk, waar iedereen zijn of haar talenten aan bod kunnen komen,” vertelt Sarah Plessers, coördinator van het project. “Dankzij de financiële steun van Cera en de Vlaamse Overheid hebben we meer slagkracht om het project vorm te geven.”

Sinds de krokusvakantie van dit jaar kunnen jongeren met een beperking ook mee op animatorcursus. Na jaren als deelnemer of lid in het jeugdwerk, groeien zij zo door naar een engagement als leiding. Deze jongeren laten zich niet tegenhouden door hun beperkingen en zetten hun talenten graag in voor de jeugd.

Allemaal speciallekes

Leden met een beperking dromen ervan om net zoals leeftijdsgenoten zonder beperking leiding of moni te worden in hun jeugdbeweging. “In mijn Akabe helpen de oudste leden regelmatig mee. Ik kan goed omgaan met kinderen en vind het leuk om met hen te spelen,” vertelt Billy, trotse Scout bij Akabe Godsheide. “Ik help graag, en de kinderen luisteren goed naar mij. In de leiding van Akabe gaan is mijn grootste droom”.

Wanneer leden met een beperking doorgroeien naar een leidingsengagement, zoekt de leidingsploeg naar een rol op maat van de talenten van de persoon in kwestie. Dat Maxime een verstandelijke beperking heeft en ook leider is bij KSA Sint-Lieven Jongens in Gent, vinden zijn medeleiding geen enkel probleem: “Maxime is samen  met ons groot geworden. Hij hoort er helemaal bij. We hebben Maxime een plaats gegeven in een sterk team met een extra leider. Als er meer begeleiding nodig is, dan vraagt Maxime daar ook zelf naar. We geven Maxime tips en advies, maar dat is niet anders dan bij andere leiders.”

Laura is leidster bij Chiro Bart in Merksem. Ze heeft ASS, maar dat hindert haar Chiro-enthousiasme niet: “De leiding probeert een beetje structuur te brengen: door de vergaderingen uit typen, verslagen te maken en de zondagen goed op voorhand af te spreken en takenlijstjes maken, enz. Ik denk dat mijn leden het niet zo merken dat ik ASS heb, omdat ze zelf gewoon allemaal speciaal zijn. Tegenover hen ben ik keinormaal! En dat maakt niet uit, want we zijn toch allemaal speciallekes!”

Geen aparte cursus

Deelnemers met een beperking volgen geen aparte cursus, maar krijgen voor, tijdens en na de cursus extra begeleiding en ondersteuning. “Voor de cursus had ik een gesprek met mijn leefgroepbegeleiding,” vertelt Laura, die met de Chiro op animatorcursus ging. “Zij gaven meer concrete uitleg over de cursus. Ik heb op voorhand het dagschema al gekregen, en daar staat alles op wat we gaan doen heel de week, dus dat stelt me wel gerust. Op cursus gaan is best een grote stap want ik kende echt niemand behalve één vriendin van de Chiro. Gelukkig zijn de andere deelnemers allemaal supervriendelijk en betrekken ze ons er direct bij, al kennen ze ons helemaal nog niet. Kei-random, maar wel keileuk!”

“Velen denken dat het een extra obstakel is in je groep als je een deelnemer met een beperking meeneemt op cursus,” vertelt Wouter, die een inclusieve cursus bij Hannibal Vakanties begeleidde.

“Dat is helemaal niet! Je leert juist veel meer van elkaar en de groep wordt sterker door de grote persoonlijke verschillen.”

Kasper volgde een traject op maat op een Kazoucursus. De kers op de taart volgt deze zomer: “dan ga ik stage doen tijdens een Kazouvakantie. In de zomer van 2020 kan ik meegaan als ‘echte’ begeleider. Daar kijk ik enorm hard naar uit! Ik wil zo lang mogelijk vakantiekampen begeleiden. Liefst zelfs twee of drie per jaar.”

Wil je meer informatie over de inclusieve cursussen uit interesse of om iemand die je kent door te verwijzen? Check dan zeker de websites van de organisaties die trajecten op maat aanbieden en neem eventueel met hen contact op!