Nieuwsbrief Kinderrechtencoalitie Vlaanderen - nr.146 - juni 2018


De Kinderrechtencoalitie Vlaanderen, Unicef, het Kinderrechtencommissariaat, Unia en hun Franstalige tegenhangers werden op maandag 4 juni gehoord door het Kinderrechtencomité in Genève over de toepassing en naleving van het Kinderrechtenverdrag in België.


Op 17 mei werd een 2-jarige peuter gedood tijdens een politie-achtervolging van het voertuig waarin het kind en haar gezin zich bevonden. Heel wat mensenrechtenorganisaties reageerden geschokt en verontwaardigd op de gebeurtenissen en de uitspraken die er op volgden.


De inschrijvingen voor de praktijkdag lopen volop. Wil je zelf nog inschrijven of de uitnodiging doorsturen, dit kan nog tot 25 juni.


Het Kinderrechtencommissariaat, de Délégué général aux droits de l’enfant en Plan International België organiseren met trots en enthousiasme de tweede Belgische Kinderrechtenprijs.


Awel lanceerde een onderzoeksrapport over de impact van de terreuraanslagen op de jongeren die hen contacteerden.


Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag, en ook roken valt daaronder.


Het project (Dé)clic is het logische vervolg op het project ‘Make- it Safe’. Het kreeg vorm vanuit de vaststelling dat een jongere die in nood is, zich makkelijker wendt tot andere jongeren om hulp te vragen. 


Unia heeft sinds kort de internationale erkenning als nationale mensenrechteninstelling met status B. Unia dankt die status aan haar onafhankelijkheid en inzet voor mensenrechten, onder meer voor het recht op gelijke kansen en non-discriminatie.


In oktober 2018 komt de film ‘INCLUSIEF’ uit. ‘Inclusief’ neemt het standpunt in van vijf kinderen. We kijken mee over hun schouder, naar hun leven thuis en in school.


Op 10 april 2018 is in Arnhem het Kinderrechtkantoor geopend. Het Kinderrechtkantoor is het eerste advocatenkantoor in Nederland dat in opdracht van kinderen werkt. 

Op de website van de Kinderrechtencoalitie kan je elke maand een overzicht vinden van interessante studiedagen en activiteiten rond kinderrechten.

https://www.kinderrechtencoalitie.be/kalender/2018

Kinderrechtencoalitie Vlaanderen vzw
Koningin Maria Hendrikaplein 5/103, 9000 Gent - 09/225.90.25 - info@kinderrechtencoalitie.be