kom meedenken over Kinderrechten in Vlaanderen en Brussel - woensdagmorgen 24 mei

Uitnodiging Open Forum

Samen naar Genève?

Kinderrechten in Vlaanderen en Brussel

Brussel, woensdagmorgen 24 mei, van 9:30 tot 13:00

 

Wat loopt goed en wat kan beter in de toepassing van de Kinderrechten in België? Welkom op het Open Forum van de Kinderrechtencoalitie op woensdagmorgen 24 mei. Hoe is het gesteld met de naleving en de toepassing van het Kinderrechtenverdrag in en door België? Waar zitten de knelpunten en hoe kan het anders? Welke goede praktijken zien we als mogelijke alternatieven?

Kom meepraten over het Alternatief Rapport voor het VN-Comité voor de Kinderrechten. (Het Verdrag gaat over de rechten van kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar.)

België ondertekende in 1991 het Verdrag over de Rechten van het Kind, afgekondigd door de Verenigde Naties in 1989. Die ondertekening is niet vrijblijvend: de verdragstaten engageerden zich om te rapporteren en rekening te houden met de aanbevelingen van de VN.

Dit jaar geeft België opnieuw verslag over de manier waarop dit land het Verdrag toepast in de verschillende levensdomeinen. Naast de overheid stuurt het middenveld een Alternatief Rapport naar het VN-Comité in Genève. En daarover handelt het Open Forum van woensdag 24 mei.

De verschillende rapporten – van de overheid, de kinderrechtencommissarissen en het middenveld – zijn voor het Comité de basis voor een evaluatie van het kinderrechtenbeleid in België. Het VN-Comité formuleert aanbevelingen die richting geven aan het beleid van de verschillende overheden in België.

Programma

Vanaf 9:00 – Onthaal met koffie.

9:30 – Verwelkoming.

9:35 – Inleidend panelgesprek over de impact van het Kinderrechtenverdrag op de beleidspraktijk van de overheid op de verschillende niveaus. Met jeugdadvocate Chantal Van Den Bosch, jeugdwerkster Vere Van Mullem (vzw Jong), Reka Tunyogi, head of advocay bij Eurochild, en Joost Van Haelst, Kinderrechtencoördinator bij de Vlaamse overheid.

10:30 – Pauze.

10:45 – Thematisch werkgroepen:

(Non) discriminatie van kinderen en jongeren
Participatie van kinderen en jongeren
Vrijheid van mening, vrijheid van godsdienst
Kinderen en jongeren geconfronteerd met geweld
Kinderen en jongeren binnen het gezin
Jeugdhulpverlening
Kinderen en jongeren met een handicap
Kinderen en jongeren in armoede
Gezondheid en welbevinden van kinderen en jongeren
Kinderen en jongeren in het onderwijs
Vrijetijdsmogelijkheden van kinderen en jongeren
Kinderen en jongeren en hun woon- en leefomgeving
Kinderen en jongeren en justitie

13:00 – Einde en lunch.

Praktisch

Voor wie? Het Forum staat open voor iedereen die al dan niet beleidsmatig met kinderen en jongeren werkt en voor alle geïnteresseerden.

Hoeveel kost het? Deelnemers betalen 10 euro zonder of 15 euro met broodjeslunch. Betalen gebeurt na ontvangst van de factuur. Deelnemers krijgen vooraf discussiefiches toegestuurd.

Hoe schrijf ik in? Schrijf hier in of stuur een mail naar info@kinderrechtencoalitie.be.

Waar? We organiseren het Open Forum in het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, Huart Hamoirlaan 136 in Brussel-Schaarbeek (op loopafstand van het station Schaarbeek). 

Hoe geraak ik ter plaatse?

Met de trein: van het station Schaarbeek naar het HIG wandel je op 5 minuten. De Huart Hamoirlaan ligt recht tegenover de hoofdingang van het station.
Met de tram: lijnen 55 (halte Helmet) of 92 (halte station Schaarbeek).
Met de bus: lijnen 59 - 69 (halte station Schaarbeek).
Met de fiets: Villo fietspunten bij Helmet kerk en station Schaarbeek.

 

Kinderrechtencoalitie Vlaanderen vzw
Koningin Maria Hendrikaplein 5/103, 9000 Gent - 09/225.90.25 - info@kinderrechtencoalitie.be