Toch nieuw gesloten centrum

Ondanks het protest tientallen wil België opnieuw kinderen opsluiten in een gesloten centrum.

Over enkele maanden worden er in België opnieuw kinderen opgesloten in een gesloten centrum. De bouw van een nieuw gesloten centrum voor gezinnen met kinderen, de zogenaamde “gesloten family units”, in de buurt van Brussels Airport is begonnen. De Belgische regering zet haar plannen door tegen het protest in van nu al meer dan 100 organisaties in België, waaronder onderwijskoepels, jeugdorganisaties en mensenrechtenverdedigers.

België is begonnen met de bouw van een nieuw detentiecentrum, speciaal voor gezinnen met kinderen. Enkele maanden geleden trokken het Platform Kinderen op de vlucht, UNICEF België, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, CIRÉ, Caritas International en JRS Belgium al aan de alarmbel. Ze lanceerden de campagne “Een kind sluit je niet op. Punt.”.

Een kind hoort nooit thuis in een gesloten centrum. Het VN-Comité voor de Rechten van het Kind oordeelt dat detentie van kinderen hun fundamentele rechten schendt. De nefaste impact op de gezondheid, de ontwikkeling en het welzijn van kinderen is reeds herhaaldelijk aangetoond, ook als de detentie van zeer korte duur is en onder relatief humane omstandigheden gebeurt.

België is al herhaaldelijk veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor het opsluiten van kinderen in ongepaste omstandigheden. Daarna heeft België alternatieven voor detentie ontwikkeld, zoals de ‘terugkeerwoningen’. Als België nu opnieuw onschuldige kinderen opsluit, zet ons land een onaanvaardbare stap achteruit wat betreft kinderrechten.

Lees het volledige persbericht van het Platform Kinderen op de Vlucht.