woensdag 22 november 2017

Geen misdaad begaan, wel opgesloten?

Woensdag 22 november 2017, 19u30 – 22u - NH Hotel Brugge, Boeveriestraat 2, 8000 Brugge (zaal Memling + Van Eyck)

Sprekers:

  • Mevr. Charlotte Vandycke, directeur Vluchtelingenwerk Vlaanderen
  • Mevr. Daphné Dumery, N-VA-Kamerlid
  • Dhr. Wouter De Vriendt, Groen-Kamerlid
  • Mevr. Ellen Desmet, docent Migratierecht, Vakgroep Europees, Publiek- en Internationaal Recht, UGent

Inleiding:

  • Dhr. Baudouin Van Overstraeten, directeur Jesuit Refugee Service Belgium

Vrijheidsberoving van vreemdelingen in België

Moderator:

  • Mevr. Kati Verstrepen, Liga voor Mensenrechten

Deelnemen:

Mag iemand die geen misdrijf heeft gepleegd zomaar worden opgesloten? Dat gebeurt op grote schaal in België: duizenden mannen en vrouwen worden jaarlijks louter op basis van hun verblijfsituatie opgesloten in gesloten centra. Het is een belangrijk instrument om migratie in België te organiseren.

De vrijheid van beweging is niettemin een mensenrecht. Beperkingen hierop zijn enkel maar bij uitzondering en onder strikte voorwaarden mogelijk. Verder roepen de omstandigheden waarin deze mensen aangehouden en opgesloten worden, de controle op de vrijheidsberoving en het scheiden van gezinsleden vragen op met betrekking tot hun mensenrechten.

Voor de meeste mensen lijkt deze problematiek echter een ver-van-hun-bed show, mede doordat de centra ontoegankelijk en weinig zichtbaar zijn. Dit terwijl ze toch midden in onze gemeenschappen staan.

Vindt u het terecht dat mensen die geen misdrijf hebben gepleegd kunnen worden opgesloten? En onder welke voorwaarden zou dit dan moeten gebeuren? Zijn er mogelijkheden voor deze mensen om in te gaan tegen deze vrijheidsberoving? Zijn er echte alternatieven voor detentie? Wie wordt er net opgesloten in deze centra, hoe zijn de levensomstandigheden? Deze en nog veel meer vragen over de vrijheidsberoving van vreemdelingen zullen aan bod komen in een discussieavond in Brugge.

Dit debat is een samenwerkingsverband van de Liga voor Mensenrechten, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Jesuit Refugee Service.